lauantai 8. marraskuuta 2014

Deittailun mullistus

Vastikään Nyt.fi:ssä ilmestyi artikkeli jossa puhuttiin nettideittailun uudesta aallosta. Kyse oli tietenkin Tinderistä. Sen myötä nettideittailusta on tullut vähemmän noloa. Olen itsekin Tinderiä testannut, mutta mieluummin suosin perinteisiä deittipalveluita. Artikkelissa kuvailtiin kuinka Tinderissä ”ei enää tarvitse” kirjoittaa itsestään umpia ja lampia, mutta minusta juuri perinteisten deittipalveluiden viehätys siinä onkin, että ne kertovat ihmisestä kattavammin. Niiden tietojen perusteella otan ihmiseen yhteyttä, enkä hänen profiilikuvansa. Mutta Tinderin keveys varmasti selittääkin sen, miksi se on suuren yleisön suosiossa.




Nettideittailu on osaltaan mullistanut koko deittailukulttuuria. Netissä on helppo selata lyhyessä ajassa paljon ehdokkaita. Ja olen joskus miettinytkin, kun varsinkin naisilla on netissä pitkä jono ehdokkaita, niin ehkä siksi ei niin helpolla tartuta ensimmäiseen tai toiseen mukavaan tyyppiin, koska voi löytyä vielä parempikin. Ja kenties siitäkin vielä parempi. Aina vaan paranee? Pohdintani on osunut tavallaan oikeaan:
Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtajan, parisuhdetutkija Heli Vaarasen mukaan nykyinen nettisukupolvi haluaa seuloa lyhyessä ajassa mahdollisimman monta ihmistä. On vanhanaikaista ajatella, että rakkautta etsittäisiin vain yksi ihminen kerrallaan. Sen sijaan heitetään verkkoja vesille ja tavataan monia ihmisiä.
Entä sitten niitä negatiivisia puolia joita tällainen digitaalinen deittailu tuo on tuonut tullessaan? Omaan alotusviestiin vastaamattomuus ei niinkään haittaa, koska olen jo tottunut sen olevan merkkinä ettei vastapuolta kiinnosta. Mutta jos juttua on ollut käynnissä jo jonkun aikaa ja yhteydenpito katkeaa kuin seinään, on se aina hieman kurjaa:
Myös deittailijoiden töykeys ärsyttää Tinderissä. Moni ei vastaa viesteihin lainkaan tai lopettaa yhteydenpidon kuin seinään.

Väestöliiton tänä vuonna tekemän selvityksen mukaan torjunta ilman selitystä tuntuu nettideittailijoista pahalta. Se aiheuttaa arvottomuuden kokemuksia, pettymystä ja hämmennystä. Etenkin, jos takana on paljon hylätyksi tulemisen kokemuksia lapsuudessa ja seurustelusuhteissa, muistot voivat aktivoitua digitorjunnan myötä.

Nimimerkki Mies29: Hyvä, että jutussa tulee esille se, miten tapailusuhteen lopettaminen kuin seinään ja toisen osapuolen täydellinen deletoiminen elämästä on nykyään yleinen ja hyväksytty tapa. Se oikeastaan kertoo kaiken nykyisestä deittailukulttuurista, jossa Tinder on vain jäävuoren huippu. Ihmiset ovat kertakäyttötavaroita toisilleen nykyään, ja valitettavasti tämä tyyli leviää nettimaailmasta tosielämäänkin.

Nimimerkki Pettynyt: Miesten näkökulmakin olisi kiva ollut tuoda esille artikkelissa. 20-35 vuotiaiden seurustelussa naisethan ovat valitsijan asemassa. Se on oikeasti ongelma, mikä tulee vaikuttamaan yhteiskuntamme sosiaaliseen rakenteeseen, kun yhä useampi "tavallinen" mies jää parisuhteiden ulkopuolelle suhteiden solmimisen siirtyessä entistä enemmän internetmaailmaan.
Eli näin netti on osaltaan muuttanut deittailukulttuuria. Se on tuonut helpotusta etsintään, mutta samalla joitain negatiivistakin puolia tullessaan. Itse kuitenkin pyrin enemmän ajattelemaan niitä positiivisia puolia, kun omalle luonteelleni nettideittailu on niin sopiva juttu. Huomasinpa nyt tässä viikon sisällä kahden entisen luokkakaverinikin ilmestyneen samoille deittisivuille. Jännittävää :) Muitakin tuttuja naamoja sinne on yhtäkkiä ilmaantunut. Kevät on yleensä romantiikan aikaa, mutta onkohan tässä syksyssäkin joku joka saa ihmiset etsimään lämpöä niihin kliseisiin syksyn pimeneviin iltoihin?

Tapasin toisen noista kavereista kaupungilla pari päivää sitten ja hän ottikin puheeksi nettideittailun. Hän kertoi vasta profiilin luoneensa ja yllättyneensä siitä kun sai viikossa yli tuhat viestiä. Hän on siis nuori ja nätti nainen, joten ei ihme että hänelle paljon viestejä satelee. Kuitenkin suurin osa viesteistä oli kuulemma ollut aivan ihmeellistä sontaa. Oli joukossa ollut muutama asiallinenkin. Sellaista siis on nettideittailu naisen vinkkelistä. Mutta hän ei ainakaan nettideittailua hävennyt, kun otti sen noin avoimesti heti esille. Eikä pidäkään hävetä, vaikka itselläni ei omasta nettideittailustani tullut jostain syystä sanallakaan mainittua. Ehkä olisi pitänyt mainita ja pyytää, että hän kävisi profiilini kurkkaamassa ja oman mielipiteensä siitä kertoisi...

2 kommenttia:

  1. Hmm, pystyykö blogiisi liittymään lukijaksi? Olisi kiva myöhemminkin lukea näitä kirjoituksia, mutten varmasti jatkossa enää osoitetta muista, ja tosiaan puhelimella selailen, niin ei voi suosikkeihinkaan tallentaa. Hyviä ja mielenkiintoisia juttuja! T. Christina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa että olet kirjoituksistani tykännyt. Lisäsin nappulan josta pitäis pystyä nyt liittymään lukijaksi.

      Poista